Kävimme 27.8. Orimattilassa MH-luonnekuvauksessa. Myös sisko-Hilma osallistui samaan kuvaukseen, ja olikin mielenkiintoista nähdä sisaruksen kentällä samana päivänä, samoilla tuomareilla, saman ikäisinä.

 

Uljaksen suoritus on videoitu. Jahka ennätän, siirtelen paloja youtubeen katsottavaksi. Tässä lyhyesti kuitenkin analyysia osioista.

 

Kontakti:

Tervehtiminen: 1 a 4 Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen

Yhteistyö: 1 b 4 Lähtee mukaan halukkaasti, kiinnostuu testinohjaajasta

Käsittely: 1 c 3 Hyväksyy käsittelyn

No tässä osioissa ei mitään ongelmia ollut. Uljaksen mielestä nyt on aina kiva jos joku häntä huomioi ja TO tuntui oikein mukavalta Uljaksen mielestä.

 

Leikki:

Leikkihalu: 2 a 4 Leikkii - aloittaa nopeasti ja on aktiivinen

Tarttuminen:  2 b 4 Tarttuu heti koko suulla

Puruote ja taisteluhalu: 2 c 3 Tarttuu, vetää vastaan, mutta irroittaa ja tarttuu uudestaan/korjailee otetta

Leluna oli paksu solmuköysi. Uljas ei ole koskaan aiemmin moisella leikkinyt, varmaan siksi korjaili otetta kun ei ollut tuttua tavaraa hampaiden välissä. Tai sit tämä kuulostaa tekoselittelyltä...

 

Takaa-ajo: 1. kerralla; ei aloita, 2. kerralla; aloittaa mutta keskeyttää

Tarttuminen: Ei kiinnostu saaliista/ei juokse perään

Tämä takaa-ajo oli järjestetty  hieman hölmöön paikkaan. Minä en edes itse nähnyt viehettä ensimmäisellä kerralla eikä nähnyt Uljaskaan. Ekalla kerralla poika kävi katsomassa sen ensimmäisen renksun, mistä viehe lähti kiertämään. Toisella kerralla Uljas näki siinä kohtaa vieheen ja kiinnostuis sen verran että lähti jäljestämällä etsimään viehettä. Tässä kohtaa TO käski kutsumaan koiran pois. Väitän, että tulos olisi ollut toisenlainen jos Uljas olisi vieheen nähnyt.

 

Aktiviteettitaso: Tarkkaavainen, toiminnot tai rauhattomuus lisääntyy vähitellen.

Tuolloin oli kesän viimeinen hellepäivä. Siis ihan tolkuttoman kuuma. Minä, joka en normaalisti hikoile niin pyyhin hikeä LEUKAPERISTÄ kun hikeä vaan valui päästä. Uljaksen rauhattomuus oli kyllä vain varjopaikan etsintää. Paikallaolon jälkeen TO käski järjestää Uljakselle vesihuoltoa, sillä Uljas alkoi jo kuulostamaan todella tuskaiselta. Onneksi vesipiste oli olemassa ja näin Uljas pääsi joka osa-alueen jälkeen juomaan.

 

Etäleikki:

Kiinnostus: 5 a 4 Kiinnostunut avustajasta, yksittäisiä lähtöyrityksiä

Uhka/aggressio: 5 b 1 Ei osoita uhkauselkeitä

Etäleikki: Uteliaisuus 5 c 5 Saapuu avustajan luo suoraan ilman apua

Leikkihalu: 5 d 5 Tarttuu, vetää vastaan, ei irroita

Yhteistyö: 5 e 5 Houkuttelee myös passiivista avustajaa leikkimään

Osion jälkeen avustaja sanoi, että Uljas oli ensimmäinen koira jonka kanssa hän joutunut etäleikissä leikkimään ja Uljas kun on tuommoinen pikku-poika, niin saikin heti kerralla leikkiä ihan koko rahan edestä. Uljaksesta tämä oli ihan käsittämättömän hieno osio!

 

Yllätys (haalari)

Pelko: 6 a 1 Ei pysähdy tai pysähtyy nopeasti

Puolustus/aggressio: 6 b 1 Ei osoita uhkauselkeitä

Uteliaisuus: 6 c 3 Menee haalarin luo kun ohjaaja seisoo sen edessä

Jäljellejäävä pelko: 6 d 1 Ei osoita minkäänlaisia liikkumisnopeuden vaihtelua tai väistämistä

Jäljellejäävä kiinnostus: 6 e 1 Ei osoita kiinnostusta haalariin

Uljas ei reagoinut haalariin mitenkään! Oli just tulossa mun ohi ja menossa takaisin TO:n luo kun haalari kiskaistiin ylös. Uljas vaan kääntyi katsomaan haalaria ja minä kun tiputin remmin, meni poika kyseleen TO:jaa leikkimään... Hänellä kun oli koko testin ajan patukka liivin taskussa ja se houkutti Uljasta ja aiheutti enemmän tunteita kuin jotku haalarit.

 

Ääniherkkyys (räminälaite)

Pelko: 7 a 3 Väistää kääntämättä pois katsettaan

Uteliaisuus: 7 b 2 Menee räminälaitteen luo kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa

Jäljellejäävä pelko: 7 c 1 Ei minkäänlaisia liikkumisnopeuden vaihtelua tai väistämistä

Jäljellejäävä kiinnostus: 7 d 2 Pysähtyy, haistelee tai katselee laitetta yhdellä ohituskerralla

Tähän Uljas reagoi, mutta ei kuitenkaan mennyt pasmat sekaisin. Kuten kohta a kertoo, Uljas väisti pari metriä mutta katsoi koko ajan laitetta. Sitten haki minusta turvaa katsomalla mikä on minun reaktio laitteeseen, ja kun olin itse rauhallinen niin Uljaskin päätti toimia näin. Kuvauksen päätteeksi toimitsija sanoikin, että tässä näki juuri sen että koira turvautui hankalassa paikassa minuun ja kun suhde on kunnossa, päätti sitten luottaa minun reagtioon.

 

Aaveet:

Puolustus/aggressio: 8 a 1 Ei osoita uhkauselkeitä

Tarkkaavaisuus: 8 b 5 Tarkkailee molempia aaveita koko osion ajan

Pelko: 8 c 1 On ohjaajan edessä tai sivulla

Uteliaisuus: 8 d 5 Menee katsomaan ilman apua

Kontakti aaveeseen: 8 e 4 Ottaa itse kontaktia avustajaan

Aaveet kun tuli, Uljas siirtyi viistosti minun eteen ja tuijotti vain vuorotellen saapuvia aaveita. Ajattelin jo ensin, että sillä jännittää niin että se menee passiiviseksi mutta paskanmarjat, TO kun sanoin että voit päästää koiran irti niin samantien Uljas meni vasemman puoleisen aaveen eteen ja hyppäsi vyötäröä vasten! Uljaksen mielestä oli ihan mahtavaa, että häntä varten oli pukeuduttu ja tultu kentälle!

 

Leikki 2

Tarttuminen: 9 a 4 Leikkii - aloittaa nopeasti ja on aktiivinen

Tarttuminen: 9 b 3 Tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla

 

Ampuminen

10 3 Kiinnostuu laukauksista, yleisöstä tms, mutta palaa leikkiin/passiivisuuteen

Tässä toisessa leikissä Uljas leikki kuten alussakin. Testi ei ollut kuormittanut poikaa yhtään. Toinen laukaus kun kuului, Uljas irrotti lelusta ja juoksi täysiä katsomaan ampujaa löytyisikö mökin takana piileksivältä ampujalta kenties hihaa. Hihaa kun ei tullut, Uljas tuli aivan yhtä täysi takaisin mun kans leikkimään ettei vaan lopu hommat kesken.

 

Testi oli mielenkiintoinen käydä ja mitään suuria yllätyksiä ei tullut. Olen tiennyt, että Uljas on hyvähermoinen ja -päinen koira, mutta aaveet ja haalari silti yllätti että miten se voikaan olla noin tyyni ja rauhallinen. Tällä koiralla on kyllä niin hermorakenne kunnossa. Tuomarit tykkäsi pojasta ja kiitokseksi tästä Uljaksen nimen eteen voi nyt laittaa kirjainlyhenteen MH!